Гастрономічний туризм — це й подорож, і незабутні смаки. Саме такі мандрівки пропонують творці мережі маршрутів «Дороги вина та смаку Київщини». Подорожуючи цими маршрутами, туристи знайомитимуться із цікавими локаціями та вишуканими делікатесами.
Реалізацію проєкту розпочали у 2021 році і вже відпрацювали 5 напрямків: Ржищівський, Яблунівський, Ясногородський, Чорнобильський та Яготинський. Ми детальніше розповімо про найцікавіші місцини Гастро-маршруту в Яблунівському напрямку.
Це справжній гетьманський замок із найбільшим каміном у місті та Україні лише в 600 метрах від Києва. Інтер’єр тут оформлений у стилі гетьманської доби та козацтва: номери перетворюються на покої, зручні ліжка — на княжі ложа, вечеря в ресторані — на пишний прийом із вишуканими частуваннями, а уважний сервіс — на шанування кожного гостя.
У готельно-ресторанному комплексі на туристів чекає дегустація домашніх вин, наливок, настоянок, сирів та українських страв за старовинними рецептами. Усі страви готують на артезіанській воді із продуктів, вирощених на українській землі фермерами Прикарпаття, Миколаївщини та Одещини. Під час приготування тут використовують печі та тандири для зберігання смакових якостей і користі продуктів.
Тут на туристів очікують частування в рибному ресторані, милування живописною природою, знайомство з історичною місциною (поряд у лісі в 18 столітті була садиба Михайла Терещенка) та риболовля.
Озеро було створено в 19 столітті завдяки Михайлу Терещенку — відомому меценату та виробнику цукру. На його честь озеро й назване «Михайлина». Сьогодні воно користується великою популярністю в любителів риболовлі, яка все більше приваблює любителів відпочинку на природі.
На органічній фермі Zabirya Organic Farm вирощують органічні спадкові овочі (понад 100 сортів томатів). Площа ферми — біля 8 га. На її території розташовані розплідник саджанців лохини й інших декоративних саджанців «ЕККО Новація», 8 теплиць, сад (закладається зараз поступово), басейн для поливу теплиць, приміщення для утримання птиці та будівля з офісом та хостелом, кухнею та їдальнею для працівників, а також невеликий цех для перероблення, пакування і зберігання продукції. Всю іншу територію займають грядки для вирощування продукції та вільного вигулу птиці.
Дегустації в Zabirya Organic Farm відбуваються сезонно, а саме — упродовж літа та восени. Під дегустацію підпадають усі сезонні овочі та продукти власного виробництва (наприклад, консервовані й сушені овочі, комбуча, соки, варення). Про кількість людей у дегустаційній групі та вартість варто домовлятися індивідуально.
Екскурсії тут проводять залежно від сезону та погодних умов. Вони включають мандрівку територією ферми зі збором томатів та історією найцікавіших сортів, розповідь про принципи органічного землеробства, пермакультури і важливість сталого ведення бізнесу тощо (залежно від групи та її інтересів), прохід грядками зі збором сезонного урожаю (за бажання) і відвідування мінізоопарку свійських тварин. Кількість людей у групі — до 20 осіб. Вартість екскурсії розраховується індивідуально.
У фіш-парку Забір’я є відпочинок для всієї родини: ресторан, риболовля, стайня, будиночки для ночівлі, альтанки, зони барбекю та для пікніків, квадроцикли та неймовірної краси краєвиди. На території розташований великий парк для прогулянок і відпочинку (на траві, у гамаках), фермерський ресторан «Риба Чок» із літньою терасою, ставки (каскад ставків займає загальну площу 400 га) для вирощування риби і платної риболовлі, альтанки для відпочинку різних розмірів, 2 купольних альтанки, облаштовані місця для барбекю, стайня з площею для вигулу коней та навчання верховій їзді і 2 будиночки, що можна орендувати для ночівлі. Є великий шатер для проведення заходів, а також дитячий майданчик.
Для дегустації тут пропонують: тушонку з товстолоба, маринований товстолобик, паштет із товстолоба, ребра коропа, карасі на сіні, квас із бузини, березовий сік власного виробництва та інші продукти. Кількість осіб у дегустаційній групі — до 80 осіб. Вартість — за домовленістю, залежно від програми. До програми може входити візит до ресторану домашньої кухні з дегустацією, розповідь про види риби, що вирощуються в ставках, та їхні особливості, і риболовля.
Меню ресторану «Риба Чок» складається зі страв, приготованих виключно з локальних продуктів. Шеф-кухар закладу запропонує скуштувати безліч рибних, м’ясних та вегетаріанських страв, виготовлених з екопродуктів, вирощених на фермі Zabirya Organic Farm.
Більше локацій та представників «Дороги вина та смаку Київщини» можете знайти на їхній сторінці в Facebook та запланувати подорож усіма 5-ма напрямками вже від завтра.
Нагадуємо, що раніше ми розповідали про інноваційність та значущу місію проєкту «Дороги вина та смаку Київщини».
Читати більше