Це мережа організованих еногастрономічних туристичних маршрутів Київської області. Її основні об’єкти тяжіння — гастрономічні локації, а саме — ресторани, виробники місцевої продукції, локації, що відкриті для відвідування, гастро-туристичні комплекси тощо. Розбудова мережі маршрутів відбувається за ініціативи Київської обласної державної адміністрації під парасольковим брендом «Дороги вина та смаку України» згідно стандартам ЄС. Відповідальне за реалізацію проєкту — Управління туризму Київської ОДА.
«Дороги вина та смаку України» — інноваційний для України туристичний продукт, що сприяє розвитку сільських територій. Адже підтримує виробників традиційних продуктів та позитивно впливає на збереження і зміцнення біорозмаїття й культурної спадщини місцевих спільнот. Усе це за допомогою інтегрованого розвитку агровиробництва й туризму, який забезпечує різноманітність виробничої діяльності в сільській місцевості та залучення додаткових фінансових надходжень від туристів та інвесторів.
Створена проєктом система вирішує найважливіше питання, що постає перед приймаючою стороною: як поєднати найкращі пропозиції та знакові об’єкти регіону так, щоби зберегти й розвинути історичну, культурну, гастрономічну спадщину та зацікавити гостей відвідати край і залишити гроші, отримавши якісні послуги й гарні враження. Саме такий досвід розбудови еногастрономічного туризму експертна група «Дороги вина та смаку України» втілює в Україні.
Для управління проєктом його учасники об’єдналися в однойменну громадську спілку «Дороги вина та смаку Київщини». Наразі процес розбудови «Доріг вина та смаку Київщини» триває, і кількість учасників спілки постійно зростає.
Розбудова «Дороги» відбувається за методикою, що відпрацьована експертами ЄС у рамках проєкту ЄС Geographical Indications in Ukraine/«Географічні зазначення в Україні» на основі пілотного проєкту «Дорога вина та смаку Української Бессарабії», який став одним зі знакових в Україні.
Кожен напрямок «Дороги» й маршрути на ньому мають свій смаковий, історичний та культурний колорит та налічують понад 50 різноманітних об’єктів показу. Маршрути радіальні й розпочинаються від знаку «Нульовий кілометр», що на Майдані Незалежності.
Реалізацію проєкту розпочали у 2021 році і вже відпрацювали 5 напрямків: Ржищівський, Яготинський, Ясногородський, Чорнобильський та Яблунівський. Розбудова «Дороги» триває й наразі: додаються локації, розширюються зазначені та формуються нові напрямки.
Маршрути «Дороги вина та смаку України» сподобаються всім, кому до душі поєднання мандрівок із гастрономічними насолодами, і стануть ідеальним варіантом для сімей із дітьми. Адже більшість локацій захоплять малечу завдяки безпосередньому контакту з природою та традиціями.
Поїздки розраховані переважно на 1 день із виїздом із Києва (не більше 300 кілометрів за день). Маршрути нескладні, а спосіб пересування — автомобільний.
За маршрутом гості зустрічатимуть козині та равликові ферми, виноробні, дегустаційні зали, сироварні, підприємства для виробництва алкогольних та інших напоїв, ферми з вирощування грибів, органічних овочів та фруктів, риби, горіхів, локації для риболовлі, глемпінги, екосадиби та багато іншого. До того ж, крім культури споживання органічних продуктів і напоїв, туристи дізнаватимуться про ремесла, культуру та звичаї регіону.
Усі мандрівки проєкту розпочинаються із закладів Києва. Мова про такі гастрономічні локації столиці.
У цьому ресторані представлена кухня тільки з локальних відібраних продуктів, вирощених у радіусі 100 кілометрів. А завдяки використанню сезонних овочів та фруктів меню змінюється на 50 % кожні два місяці.
Заклад розміщений на розі найдавніших вулиць столиці: Володимирської та Великої Житомирської. До того ж він розташувався в історичній будівлі 1882 року — пам’ятці архітектури, де завжди споконвіку розміщувалися заклади харчування.
Ресторан сучасної київської кухні «Глек»
вулиця Велика Житомирська, 6, Київ
Заклад поєднав автентичні рецепти з локальних продуктів із сучасними технологіями техніки молекулярної кухні. На окрему увагу заслуговує й будівля закладу — це збережений дерев’яний будинок ХІХ століття з камінною залою.
На цьому майданчику, розташованому біля біля шостого павільйону ВДНГ, можна скуштувати крафтові вина торгової марки Biologist.
Дегустаційний майданчик Biologist Terrace
проспект Глушкова, 1, ВДНГ, павільйон №6, Київ
Більше локацій та представників «Дороги вина та смаку Київщини» можете знайти на їхній сторінці в Facebook та запланувати подорож усіма 5-ма напрямками вже від завтра.