UaEn

Гастрономічний туризм у тренді: що пропонує проєкт «Дороги вина та смаку Київщини»

06.02.2022
397
4
10538
Гастрономічний туризм у тренді: що пропонує проєкт «Дороги вина та смаку Київщини»
www.facebook.com/restoransalonKanapa

Це мережа організованих еногастрономічних туристичних маршрутів Київської області. Її основні об’єкти тяжіння — гастрономічні локації, а саме — ресторани, виробники місцевої продукції, локації, що відкриті для відвідування, гастро-туристичні комплекси тощо. Розбудова мережі маршрутів відбувається за ініціативи Київської обласної державної адміністрації під парасольковим брендом «Дороги вина та смаку України» згідно стандартам ЄС. Відповідальне за реалізацію проєкту — Управління туризму Київської ОДА.

«Дороги вина та смаку України»: інновації в туризмі

«Дороги вина та смаку України» — інноваційний для України туристичний продукт, що сприяє розвитку сільських територій. Адже підтримує виробників традиційних продуктів та позитивно впливає на збереження і зміцнення біорозмаїття й культурної спадщини місцевих спільнот. Усе це за допомогою інтегрованого розвитку агровиробництва й туризму, який забезпечує різноманітність виробничої діяльності в сільській місцевості та залучення додаткових фінансових надходжень від туристів та інвесторів.

Створена проєктом система вирішує найважливіше питання, що постає перед приймаючою стороною: як поєднати найкращі пропозиції та знакові об’єкти регіону так, щоби зберегти й розвинути історичну, культурну, гастрономічну спадщину та зацікавити гостей відвідати край і залишити гроші, отримавши якісні послуги й гарні враження. Саме такий досвід розбудови еногастрономічного туризму експертна група «Дороги вина та смаку України» втілює в Україні.

Для управління проєктом його учасники об’єдналися в однойменну громадську спілку «Дороги вина та смаку Київщини». Наразі процес розбудови «Доріг вина та смаку Київщини» триває, і кількість учасників спілки постійно зростає.

Розбудова «Дороги» відбувається за методикою, що відпрацьована експертами ЄС у рамках проєкту ЄС Geographical Indications in Ukraine/«Географічні зазначення в Україні» на основі пілотного проєкту «Дорога вина та смаку Української Бессарабії», який став одним зі знакових в Україні.

 

Напрямки мережі «Дороги вина та смаку Київщини»

Кожен напрямок «Дороги» й маршрути на ньому мають свій смаковий, історичний та культурний колорит та налічують понад 50 різноманітних об’єктів показу. Маршрути радіальні й розпочинаються від знаку «Нульовий кілометр», що на Майдані Незалежності.

Реалізацію проєкту розпочали у 2021 році і вже відпрацювали 5 напрямків: Ржищівський, Яготинський, Ясногородський, Чорнобильський та Яблунівський. Розбудова «Дороги» триває й наразі: додаються локації, розширюються зазначені та формуються нові напрямки.

Маршрути «Дороги вина та смаку України» сподобаються всім, кому до душі поєднання мандрівок із гастрономічними насолодами, і стануть ідеальним варіантом для сімей із дітьми. Адже більшість локацій захоплять малечу завдяки безпосередньому контакту з природою та традиціями.

 

Що очікує туристів на маршрутах

Поїздки розраховані переважно на 1 день із виїздом із Києва (не більше 300 кілометрів за день). Маршрути нескладні, а спосіб пересування — автомобільний.

За маршрутом гості зустрічатимуть козині та равликові ферми, виноробні, дегустаційні зали, сироварні, підприємства для виробництва алкогольних та інших напоїв, ферми з вирощування грибів, органічних овочів та фруктів, риби, горіхів, локації для риболовлі, глемпінги, екосадиби та багато іншого. До того ж, крім культури споживання органічних продуктів і напоїв, туристи дізнаватимуться про ремесла, культуру та звичаї регіону.

Усі мандрівки проєкту розпочинаються із закладів Києва. Мова про такі гастрономічні локації столиці.

Ресторан регіональної кухні «Глек»

У цьому ресторані представлена кухня тільки з локальних відібраних продуктів, вирощених у радіусі 100 кілометрів. А завдяки використанню сезонних овочів та фруктів меню змінюється на 50 % кожні два місяці.

Заклад розміщений на розі найдавніших вулиць столиці: Володимирської та Великої Житомирської. До того ж він розташувався в історичній будівлі 1882 року — пам’ятці архітектури, де завжди споконвіку розміщувалися заклади харчування.

Ресторан сучасної київської кухні «Глек»

вулиця Велика Житомирська, 6, Київ

Маршрут Google Маршрут
Поділитись
На карті
 

Ресторан «Канапа»

Заклад поєднав автентичні рецепти з локальних продуктів із сучасними технологіями техніки молекулярної кухні. На окрему увагу заслуговує й будівля закладу — це збережений дерев’яний будинок ХІХ століття з камінною залою.

Ресторан «Канапа»

Андріївський узвіз, 19А, Київ

Маршрут Google Маршрут
Поділитись
На карті
 

Дегустаційний майданчик Biologist Terrace

На цьому майданчику, розташованому біля біля шостого павільйону ВДНГ, можна скуштувати крафтові вина торгової марки Biologist.

Дегустаційний майданчик Biologist Terrace

проспект Глушкова, 1, ВДНГ, павільйон №6, Київ

Маршрут Google Маршрут
Поділитись
На карті
 

Більше локацій та представників «Дороги вина та смаку Київщини» можете знайти на їхній сторінці в Facebook та запланувати подорож усіма 5-ма напрямками вже від завтра.

Відгуки Відгуки про організатора 0

Залиште свій відгук
UaEn