UaEn

Наймасовіший заплив: 46 сміливців перепливли Дніпро в пам’ять про затоплені села Переяславщини на культурно-спортивному заході “Дніпро ревучий”

29.11.2021
72
3
1
10513
Наймасовіший заплив: 46 сміливців перепливли Дніпро в пам’ять про затоплені села Переяславщини на культурно-спортивному заході “Дніпро ревучий”

На Переяславщині вшосте відбувся спортивно-культорологічний захід «Дніпро Ревучий». Сміливці традиційно перепливли Дніпро, щоб згадати села нашого краю, які були затоплені при будівництві Канівської ГЕС. Серед них – рекордсмен України, організатор 50-кілометрових запливів, колишній та теперішній очільники Переяслава.

Рекорди «Дніпра Ревучого»

Учасники заходу з інших міст почали з’їжджатися до Переяслава ще в п’ятницю, 23 липня. Одні розмістилися на ночівлю в готелях міста, інші розбили наметові містечка на березіДніпра. Більшість збирається на місці проведення акції у суботу зранку.

На участь у двох дистанціях запливу реєструються 46 плавців із Переяслава та навколишніх сіл, Києва, Обухова, Баришівки, Вишневого, Кропивницького, Вознесенська. Це найбільше за всі роки проведення акції. 42 із них долатимуть дистанцію у 3,4 кілометра (від Батуриної гори на правому березі Дніпра до берегової межі Переяславщини). Четверо зважилися на заплив у десять кілометрів (зі стартом у затоці Куряче горло).

Є серед плавців шестиразові учасники – Анатолій Брик, Юрій Герасименко, Олександр Мельник.

– Як завжди перед стартом багато емоцій, піднесений настрій, – каже 61-річний переяславець Анатолій Брик, учасник трикілометрового запливу. – Щоразу покращую результат. Минулого року подолав дистанцію за годину і 39 хвилин. Тільки у 2017 році фінішував на годину пізніше, бо пливли проти хвиль. До запливу кілька тижнів готувався на Дніпрі біля «Любокраю».

Традиційно на «Дніпро Ревучий» приїхала команда велолюбителів з Обухова – дев’ять осіб. П’ятеро готуються до запливу в три кілометри.

38-річна обухівчанка Людмила Афанасьєва вчетверте перепливатиме Дніпро на Переяславщині. Це рекорд серед представниць прекрасної статі. До речі, у 2017 році вона була першою і єдиною жінкою, яка зважилася на заплив.

– Перший рік, коли пливли проти хвиль, показала результат 2 години і 40 хвилин. Потім з кожним роком його покращувала. Найкращий час – півтори години. Але пливу не на результат, а для задоволення і щоб підтримати захід. Для нас Переяслав уже став рідним містом. Завдяки Колі Богатирю багато цікавого дізналися про цей край.

Переяславка Ірина Башук (48 років) готується вперше перепливати Дніпро. Її підтримує донька Валя.

– Мрії повинні збуватися, а особливо дитячі. Мій тато, коли вчив мене плавати, сказав, що переплив Дніпро. Мені було сім років, і я подумала: «Я теж колись перепливу!» Самій нецікаво, краще під час масового запливу. Попередні роки в мене не виходило взяти участь у «Дніпрі Ревучому», а цього разу чоловік каже: «Ти ж хотіла, давай». Зареєстрував мене тиждень тому. Сам він плавати не любить. Тренувалася на «Любокраї». Ставлю собі завдання допливти.

Прагне покращити минулорічний результат (2 год. і 54 хв.) 11-річний Олексій Якименко із Переяслава. Йому належить рекорд «Дніпра Ревучого» – наймолодший учасник.

Перед змаганням хлопець тренувався плавати на Дніпрі, займався веслуванням на байдарках. Тато Олександр Якименко пишається сином і всіляко його підтримує.

– Перший раз переживав, попросив свого друга, щоб він плив поруч. А зараз спокійний, бо знаю, що син зможе. Буду супроводжувати його човном, – каже він.

Марафонський заплив

На заплив у 10 кілометрів реєструються титуловані спортсмени. Серед них – 31-річний Михайло Романишин із Миколаєва, який нині проживає у Києві. У серпні 2019 року проплив 985 кілометрів Дніпром (від кордону з Білоруссю до Чорного моря) і встановив національний рекорд.

– Мрію з дитинства перепливти Чорне море – зі Стамбулу до Одеси. Спочатку потренувався на місцевій водоймі. Заплив Дніпром тривав 37 днів, щодня долав 25-30 кілометрів. Зупинявся, щоб поїсти та поспати. Була зупинка перед Трахтемировом, де мене зустріли на каяках організатори «Дніпра Ревучого» Микола Богатир і Юрій Герасименко. Наступного року вже планую перепливти море. Дистанція – 800 кілометрів, але вона важча: десь доведеться пливти проти течії. Мама не пускає, а дружина вже змирилася, – усміхається. – Мій рекорд мені нічого не дав, окрім репортажів на всіх телеканалах. І молодь почала серйозніше сприймати мої поради щодо здорового способу життя, бо я рекордсмен, засвітився на телебаченні, маю ютуб-канал.

Михайло Романишин працює персональним тренером із плавання.

– Є публічні люди, яких я треную. Наприклад, працював із родиною Тетяни Денисової, суддею телешоу «Танцюють усі», – зазначає. – Мені подобається навчати плавати. Колись приїду в Переяслав, щоб навчити дітей, хочу залучити до 100 осіб. Тому що мене непокоїть, що в Україні стільки дітей гине на воді.

Олександра Левченко (35 років) із Кропивницького цьогоріч була лідеркою серед жінок на дистанції 20 кілометрів у міжнародному запливі через Дніпро в Черкасах. Останній рік активно бере участь у змаганнях з плавання, займається тренерством. До цього працювала хореографом водного балету в Китаї. До запливу на меншій дистанції готуються її учениця Олена Арсенюк і колега-тренерка Анна Гребечук.

– Ми вперше в Переяславі. Оселилися в готелі «Пектораль», де нас дуже гостинно прийняли. Учора ввечері прогулялися місто, вражені красою собору та дзвіниці біля готелю, – зазначила гостя. – Будь-яка дистанція особлива, тому не можна її недооцінювати. Я пливтиму в компанії чоловіків. Чесно кажучи, хотіла кайфонути, розслабитися, навіть взяла для запливу роздільний купальник. Та коли дізналася, що буде Михайло Романишин, одягла гідрокостюм та налаштувалася на змагання. Він лідерством не поступиться, це спорт.

Сергій Шумов, єдиний організатор 50-кілометрових запливів в Україні, теж готується перепливати Дніпро. Переяславщину розглядає як перспективне місце для проведення змагань з плавання на пентамарафонській дистанції. Планує організувати заплив Переяслав – Канів.

Переяславщину в цьому виді програми представляє Юрій Герасименко.

Гості були швидшими

Учасники трикілометрового запливу переправляються човнами на Трахтемирівський півострів. Стартують о 10:30. Їх супроводжують яхти, драгонбот, моторні човни, серед яких судно рятувальників з лікарем, водна поліція.

Найкращий результат на дистанції показує 16-річна Вікторія Постульга з Києва (1 год і 4 хв). Розповідає, що її родина часто відпочиває на дачі в Переяславі, звідки родом її прабабуся й прадідусь.

– На відкритій воді змагалася вперше. Раніше дуже боялася плавати у водоймах, де не видно дна. Сьогодні в мене дві перемоги: і на дистанції, і над страхом. Пливла на швидкість. Вважаю, що в змаганнях треба викладатися на повну. Найважче було, коли ви мене фотографували, – сміється.

У запливі взяла участь уся родина Вікторії: тато Василь, мама Оксана й брат Євген. 18-річний Євген Постульга фінішував із четвертим результатом.

З другим результатом долає дистанцію переяславець Микола Богатир, засновник «Дніпра Ревучого» (1 год і 10 хв).

Третє місце розділяють кропивчанки Олена Арсенюк та Анна Гребенчук (1 год 12 хв), які навмисне пливли разом.

– У мене страх відкритої води, можу пливти лише поруч із кимось, – пояснює Анна Гребенчук, 31 рік. – Пливли спокійно, без задишки. Хотіли обійти Миколу Богатиря, але не вийшло. Орієнтувалися на драгонбот, який вів лідера.

Другий результатсеред переяславців показує на трикілометровій дистанції дебютант змагань Віктор Харченко (32 роки).

– Руки забиті, втомлений, але я це зробив! – не приховує емоцій. – Дізнався про заплив за день до старту. На підготовку часу не було. Колись займався в басейні. Дніпра ніколи не перепливав, та й взагалі боюся відкритої води. За місяць до цього підкорив Чорногірський хребет і захотілося подібних емоцій. Це виклик собі. Наступного року теж попливу.

На марафонській дистанції першими одночасно фінішують Михайло Романишин та Олександра Левченко із результатом 2 години і 36 хвилин.

Конкурс піщаних скульптур

– Ми не женемося за кількістю плавців, бо заплив – це лише складова заходу «Дніпро Ревучий». Головна мета – показати історію затоплених сіл Переяславщини за допомогою спогадів очевидців, книг, карт, презентацій та інших напрацювань, – наголошує Микола Богатир. – Але є ідея організувати всеукраїнський любительський заплив, наскільки нам дозволять ресурси.

Поки триває заплив, на березі відбувається культурна програма. Учасники свята роздивляються виставки “Затоплені села Переяславщини”, банер з афоризмами Тараса Шевченка та схеми туристичних маршрутів Переяславщини та Київщини.

На березі відбуваються змагання з гирьового спорту – ривок 16-кілограмової гирі за хвилину. Перше місце здобуває Микола Богатир (36 підйомів). Та найбільше оплесків дісталося Аллі Яковченко, єдиній жінці, яка зважилася виступати у цьому турнірі.

У рамках заходу вперше відбувся конкурс піщаних скульптур. У ньому взяли участь п’ять майстрів.

Також на березі Дніпра відбувся пленер, у якому взяли участь викладачі й учні дитячої художньої школи.

pereiaslav.city

Відгуки Відгуки про організатора 0

Залиште свій відгук
UaEn